Een deel van de waterleidingen in jouw woning is verwerkt in de buitenmuur. De temperatuur in deze muur kan flink dalen, zeker wanneer het buiten vriest. Er zijn maar weinig mensen die zich bewust zijn van de gevolgen van vorst op een waterleiding. In een koude nacht kan het water in de leiding namelijk bevriezen. Water zet in dat geval uit, waardoor jouw leiding kan knappen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Is het water in jouw leiding ook bevroren? Wij vertellen je hier wat je eraan kan doen en hoe je het voorkomt!
Wat moet je doen bij een bevroren waterleiding?
Is jouw leiding bevroren? Dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Door snel te handelen kun je een lekkage namelijk voorkomen. Draai allereerst de hoofdkraan dicht. Gelukt? Dan is het zaak om de verwarming in de betreffende ruimte helemaal open te zetten en flink op te draaien. Gaat het om een leiding in een kelder of andere onverwarmde ruimte? Dan kun je een elektrische kachel gebruiken. Is de leiding niet in de muur verwerkt? Wikkel dan een handdoek die doordrenkt is met warm water om de leiding. Het kan ook helpen om de waterleiding te föhnen.
Zo voorkom je een bevroren waterleiding!
Heb je geregeld te maken met een bevroren waterleiding? Dan is de kans op een lekkage een stuk groter. Wist je echter dat je zelf het een en ander kunt doen om te voorkomen dat jouw waterleiding bevriest? Breng bijvoorbeeld isolatiebuizen aan om leidingen die langs een buitenmuur lopen. Is er nachtelijke vorst voorspeld? Zorg er dan voor dat de thermostaat niet lager dan 14 graden staat, ook ’s nachts niet. Draai vooral ook alle radiatoren in jouw woning open. Op deze manier wordt het nooit té koud in een ruimte. Heb je een buitenkraan? Draai de toevoer naar deze kraan ’s winters altijd dicht. Vergeet ook niet om het water dat in de leiding zit eruit te laten lopen.