Het expansievat is een van de belangrijkste onderdelen in het circuit rondom de cv-ketel van uw woning. Bij het opwarmen van het water binnen de cv-ketel, zet het water met gemiddeld 3% uit. Dit betekent dat de druk op de wanden van leidingen rondom de cv-ketel toeneemt. Vaak ligt de maximale druk van deze leidingen op drie bar. Op het moment dat dit maximum wordt overschreden, loopt u het risico dat leidingen knappen. Stelt u zich eens voor, dat het hete water vanuit de leidingen uw ruimtes in loopt. Om dit te voorkomen, wordt er een expansievat in uw woning geplaatst.
In dit artikel vertellen onze loodgieters u meer over de manier waarop zo’n expansievat werkt en hoe deze is opgebouwd. Een beschrijving van de opbouw van het expansievat zal het makkelijker maken om de werking hiervan te begrijpen.
Samenstelling van een expansievat in uw huis
Het expansievat bestaat uit twee losse ruimtes, waartussen zich een membraan bevindt. Dit membraan kan zich bewegen, waardoor ruimtes groter en kleiner gemaakt kunnen worden. Een van beide ruimtes is aangesloten op de cv-ketel van uw woning. Deze ruimte wordt bij het gebruik van de cv-ketel gevuld met heet water. De andere ruimte is gevuld met gas, wat vaak stikstof is. Het gas is eenvoudig samen te persen, wat verklaart waarom het membraan kan bewegen.
Werking van het expansievat bij een hoge druk
Op het moment dat de druk op het circuit rondom de cv-ketel toeneemt, wordt het expansievat ingeschakeld. De membraan beweegt zich hierbij richting de ruimte met het gas, waardoor de druk in de ruimte met het water afneemt. Zo wordt het knappen van de leidingen voorkomen. Wanneer de cv-ketel wordt uitgeschakeld neemt de druk op de leidingen af en kan de membraan terug naar zijn oorspronkelijke positie. Enkel in uitzonderlijke gevallen lukt het een expansievat niet om de druk voldoende te verlagen.
Noodoplossing voor een veel te hoge druk
In een dergelijke situatie wordt er naar een noodoplossing gezocht. Dit betekent in de praktijk, dat het overschotventiel gebruikt wordt. Het gebruik van dit ventiel verloopt geheel automatisch. Bij het ventiel verlaat warm water het circuit rondom de cv-ketel, waarmee de druk op dit circuit verder verlaagd kan worden.
Bovenstaande beschrijving van het expansievat toont aan, hoe belangrijk het is om deze goed en regelmatig te (laten) onderhouden door onze loodgieters. Zelf onderhoud aan het expansievat uitvoeren wordt afgeraden. Mede door de aanwezigheid van stikstof in dit apparaat.